Allt om minilån

Minilån är ett ständigt återkommande ämne i diskussioner som handlar om ekonomi. Det är svårt att inte ha någon åsikt om lånet men något som är skrämmande är hur få som faktiskt vet vad lånet verkligen är. Så jag tänkte i det här inlägget gå igenom allting man behöver veta om minilån så att man själv kan skaffa sig en uppfattning.

Till att börja med så är minilån ett väldigt litet lån. Summan som man lånar ligger i normala fall runt ett par tusen kronor. Man brukar säga att så länge som det ligger inom intervallet 500-5000 kronor så kan man kalla det för minilån. Det förekommer såklart avvikelser men mycket större än så och det är snarare ett blancolån. Men den lilla summan gör så att man inte kan använda lånet till allt för mycket utan det är väldigt begränsade pengabehov man kan lösa med ett sådant här lån.

Sedan så har vi den omtalade kostnaden. Minilån skiljer sig väldigt mycket mot andra lån i den bemärkelsen att man inte använder sig utav ränta. Det har nog mycket med marknadsföring att göra men för den här typen av lån så är det en fast avgift som man använder sig utav. Det gör att det är enkelt att jämföra olika bolag mot varandra . Nackdelen däremot är att det är svårt att få sig en uppfattning om hur dyrt lånet verkligen är i relation till hur mycket man lånar och hur länge man lånar det. För det största argumentet mot just minilån är att det är så otroligt dyrt. För ett lån på ett par tusen kronor får man betala ett par hundralappar. Det kan vid första anblicken verka rätt så rimligt. Men om man räknar på den effektiva räntan på lånet så visar det sig att det är svindyrt. Det finns minilån som har en effektiv ränta på flera hundra procent.

Sist men inte minst så har vi låneperioden. Ett sådant här lån är väldigt kort och i Sverige så är standarden 30 dagar. Vissa bolag erbjuder förlängd tid till 60 dagar men oavsett vilket så är det inte någon längre stund. Det ställer stora krav på den som tar lånet att man måste se till att man kan fixa fram pengarna snabbt så att man kan betala tillbaka lånet i tid.

En annan sak som kan vara bra att veta är att det är väldigt låga krav på den som ansöker om ett lån. Det har gjort att många ,framför allt unga personer, har kunnat få ett lån trots att dem har en väldigt dålig ekonomi. Det har i sin tur lett till en stor ström av anmälningar till kronofogden för obetalda lån.minilån ger pengar

Allt om minilån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s